Vabariigi Presidendi Kantselei Administratiivhoone

A. Weizenbergi 39, Tallinn,

Kadrioru ülemise tiigi (Miraaži tiigi) kohale ehitati 1937-38 arhitekt Alar Kotli projekti järgi Vabariigi Presidendi Kantseleile administratiivhoone. Rõhudes ajaloolisele terviklikkusele paigutati hoone Kadrioru lossiga (kus oli presidendi residents) samale joonele. Kaht lähestikku asetsevat lossi ühendav ajalooline aed kujundati aga ümber. Presidendi esindusruumid kujundas arhitekt Alar Kotli ise, v.a riigipea suur töökabinet, mille kujunduse tegi arhitekt Olev Siinmaa. Olulisemad esindusruumid olid  riiginõukogu saal, suur töökabinet ja nn suursaadikute saal. Riiginõukogu saalis on tänaseni säilinud algupärane kujundus koos art déco stiilis mööbliga.

1996 aastal, kui EV presidendiks oli Lennart Meri, tellis Vabariigi Presidendi Kantselei Enn Laansoo Arhitektuuribüroo AS-lt administratiivhoone osalise renoveerimise projekti. Töö ülesandeks oli leida lahendus 1korrusel söögisaalile ja ühendusele köögiga, presidendi ametikorter ning  kantselei töötajate bürooruumid katusekorrusel. II etapis Jääkeldri hoone renoveerimine Presidendi Kantselei nõupidamiste- ja kaminasaaliks ning töökabinettideks.

Selle järgi kuidas Lennart Meri osales arhitektuuri ja ehitusküsimuste lahendamisel – on võimalik, et kui tema poleks olnud kirjanik ja hiljem saanud presidendiks, hakanuks ta kindlasti arhitektiks.

$6LG1996

Vabariigi president

Enn Laansoo Arhitektuuribüroo AS 1996

arh. E. Laansoo, P.Kais, sisearhitekt K.Reili ehitusjuhtimine: T.Maripuu

1996

Lennart Meri

Eesti Vabariigi President 1992-2001

Loading...